Vi ste ovdje: Naslovnica Tradicija AkTer 2009 Rijeka

AkTer 2009 Rijeka

Index članka
AkTer 2009 Rijeka
Fotogalerija - Posjetitelji
Fotogalerija - Edukacija
Fotogalerija - Akvaristika
Fotogalerija - Teraristika
Fotogalerija - aukcija i tombola
Sve stranice

Akter Fest 2009 Rijeka, 07. – 10.10.2009.

Krenuvši od same organizacije Aktera, najvećim dijelom u realizaciji Udruge akvarista RiBA iz Rijeke, osjećalo se to nevjerojatno zajedništvo i dobra volja, pozitivne vibracije u zraku, nešto što je mogao osjetiti svaki sudionik i posjetitelj svih tih dana u Rijeci.

Mnoštvo posjetitelja, a što nas najviše raduje onih mlađe životne dobi, imali su priliku vidjeti postave slatkovodnih i morskih akvarija sa nekim vrstama koje do sada nisu viđane po izložbama ove vrste u nas. Prvenstveno se to odnosi na par slatkovodnih raža, inače jedini u Hrvatskoj, ustupljene od strane tvrtke Aqua Terra d.o.o. Raže su svojom neobičnom pojavom posebno plijenile pažnju i bile nezaobilazan dio obilaska svih posjetitelja. Odmah do raža možemo svrstati i jadranski morski akvarij u kojemu je carovao jedan kostorog, inače rijeđa riba u Jadranskom moru, za ovu priliku ustupljena od Akvarija Baška. Tu su se nadalje redali akvariji sa zlatnim ribama, kocka sa ciklidima školjkašima iz jezera Malawi, prekrasni aquascape Zorana Dedića (Crni), tropski morski također u Zoranovoj izvedbi, ciklidni Tilapia setup, pa 400 litarska prezentacija Amazone s mnoštvom tetri, biotop Betta splendens i mnoštvo prikazanih Betta posloženih od strane udruge Betta Svijet.

S druge strane teraristički dio je oduzimao dah izložbom zmija gdje se za tri velika terarija pobrinuo Matija Mesic i velikim trudom i strpljenjem razgovarao sa svim zainteresiranim posjetiteljima, a vjerujte mi na terra dijelu ih nije bilo malo. Također, ne smijemo ne spomenuti atraktivne žabice Gatalinke, mlade i poletne Bradate agame i njima kontrastne paličnjake. Ništa manje pažnje nisu dobili ni pauci, kameleoni, leopard gekoni, te južnoamerički žohari.

Uz izložbu posebna priča su predavanja ovog Aktera koja su bila prava poslastica, teško je nekoga posebno izdvojiti kvalitetom i žarom, no bio bi grijeh ne spomenuti dva najzapaženija, predavanja čiji su predavači pokupili najveći pljesak tijekom cijelog programa. Radi se o predavanju doc. dr. Zoran Tadića - "Zbirka živih zmija u Zavodu za animalnu fiziologiju PMF-a", te radionici Franje Balije -  Slaganje slatkovodnog akvarija. Veoma kvalitetna predavanja održali su i dip. ing. Marin Kirinčić, viši kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci - "Bentos riječkog zaljeva", te Mirko Belošević - "Kalcij je ključ".  Ništa manje vrijedna i posjećena bila su i ostala predavanja; Neven Vorkapić - "Indonezija, mnoštvo biotopa", Saša Lončarić - "Fotografija u akvaristici i teraristici",  Zoran Dedić - "Uvod u morsku akvaristiku, nano i piko akvariji",  Institut za zaštitu i istraživanje mora Plavi Svijet - "Jadranski projekt Dupin (predavanje s uvjerljivo najviše upita), Ivan Majnarić - "Tarantule",  Ivan Kostov - "Kameleoni" te predavanje Udruge Betta svijet - "Betta Splendens".

Kao šećer na kraju došli su tradicionalna tombola i humanitarna aukcija pod vodstvom našeg legendarnog kolumnista Deana Del Bianca, Delbija, te uz pomoć male akvaristice Matee. Uz brojne podijeljene nagrade na tomboli, na humanitaroj aukciji skupilo preko 13.000,00 kuna za pomoć dječjem odjelu Psihijatrijske bolnice Lopača te djeci oboljeloj od cerebralne paralize.

Prije svega zahvaljujemo se Osnovnoj Školi „Zamet“ iz Rijeke s ravnateljicom Jadrankom Sokal na čelu, koji su nam srdačno ustupili prostor i resurse škole na korištenje za cijelo vrijeme pripreme i trajanja Akter Festa.

Akter također ne bi bio savršen bez velikodušnosti sponzora koji su nam svojim donacijama pomogli u prikupljanju sredstava u humanitarne svrhe.

Kao generalni sponzor manifestacije uvelike se iskazala tvrtka Aqua Terra d.o.o. , tvrtka koja je donirala nekoliko akvarija, prekrasni terarij, mnoštvo drugo opreme, te pomogla u samoj organizaciji ustupanjem bilja i riba za izložbu.

Istaknutost Aktera kao najbolje manifestacije takvog tipa u regiji prepoznale su i druge tvrtke poput platinastog sponzora ZOO Vili iz Zagreba, jednog od najpoznatijih odredišta akvarista iz cijele države. Samu regionalnu prepoznatljivost Aktera potvrđuje i sudjelovanje Akter zlatnog sponzora, poznate akvarističko/terarističke web lokacije iz Slovenije www.aquashop.si.  Zavidan tim sponzora čini i srebrni sponzor, tvrtka Belugo iz Zagreba, tvrtke Matida Studio iz Zagreba, Croreef iz Zadra, te ZOO shop Viškovo i Zoomanija iz Rijeke.

Da bi sve ostalo zabilježeno i okom objektiva pobrinuo se i službeni fotograf Aktera 2009, Vladimir Mudrovčić.

Program događanja AkTer! Fest-a 2009 Rijeka

11:00 Neven Vorkapić - Pozdravni govor i predavanje "Indonezija, mnoštvo biotopa"
11:30 dip. ing. Marin Kirinčić, viši kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci - "Bentos riječkog zaljeva"
12:15 Saša Lončarić - "Fotografija u akvaristici i teraristici"
13:00 doc. dr. Zoran Tadić - "Zbirka živih zmija u Zavodu za animalnu fiziologiju PMF-a"
14:00 Zoran Dedić - "Uvod u morsku akvaristiku, nano i piko akvariji"
15:00 Jelena Jovanović, Institut za zaštitu i istraživanje mora Plavi Svijet - "Jadranski projekt Dupin"
stanka
16:30 Mirko Belošević - "Kalcij je ključ"
17:10 Ivan Majnarić - "Tarantule"
17:45 Franjo Balija - radionica, Slaganje slatkovodnog akvarija
18:30 Ivan Kostov - "Kameleoni"
19:00 Udruga Betta svijet - "Betta Splendens"

19:45 Tombola i Humanitarna aukcija - voditelji Dean Del Bianco i Neven Vorkapić