Vi ste ovdje: Naslovnica Press Centar za preuzimanje

Mjesto održavanja

Entomološki muzej u Varaždinu

Palača Herzer

Franjevački trg 6
tel. ++ 385 (0)42 658 760; 658 759
Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

U sklopu Gradskog muzeja Varaždin 1954. godine otvoren je Entomološki odjel, smješten u palači Herzer u gradskom središtu. Prvi postav na osebujan je način utemeljio Franjo pl. Košćec (1882.-1968.), varaždinski gimnazijski profesor i entomolog, koji je svoje velike zbirke prirodnina poklonio gradu Varaždinu 1959. godine. Njegov rad je od 1962. do 1980. godine nastavila njegova kćerka Ružica Košćec, prof. biologije.

S namjerom da se što vjerodostojnije prikaže uloga kukaca u životnim zajednicama našeg područja, od uređenja prvog stalnog postava odjela izrađen je i izložen znatan broj pojedinačnih izložaka  koji prikazuju biologiju pojedinih vrsta, razvojne cikluse, te niz podzemnih gnijezdišta i drugih nastambi , bušotina  i grizotina tih sveprisutnih životinjskih vrsta.

U muzejskoj prezentaciji koriste se i povećani modeli pojedinih vrsta kukaca, autora Franje i Ružice Košćec, kako bi se što bolje protumačili detalji građe ili pojedinih momenata iz života kukaca.

 

Stalni postav Svijet kukaca

U klasicističkoj palači Hercer od 1954. godine smješten je Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, u kojemu se čuva vrijedna i jedinstvena zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora te utemeljitelja i prvog kustosa toga Odjela Franje Košćeca.
Zbirka prof. Košćeca predstavljena je u stalnom postavu pod naslovom Svijet kukaca, koji je koncem 90-ih godina prošloga stoljeća obnovljen, a prema stručnjacima i publici koja ga posjećuje jedan je od najljepših takve vrste u Europi. Kroz nekoliko tema: U šumi, Uz šumu i na livadi, U vodi i na obali, Noću i u zemlji, na otprilike 4500 izložaka, u postavu se zorno prikazuje biologija kukaca. Od predmeta su izloženi entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, uvećani modeli kukaca, fotografije i različiti predmeti iz ostavštine prof. Košćeca. Među njima su, primjerice, i pomagala koja je za obradu svojih zbirki sam osmislio i izradio.
U dijelu stalnog postava predstavljeni su i ostali varaždinski prirodoslovci s konca 19. i početka 20. stoljeća, a jedna je prostorija uređena kao radna soba prof. Košćeca.

 
 


Dodirom do spoznaje

Stalni postav nadopunjen je novim izložbenim cjelinama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama. To su modeli kukaca u prirodnoj i uvećanoj veličini, zatim reljefni prikazi modela gnjezdišta te kontrastno osvijetljene gravure kukaca. Razgledavanje ovih izložaka je taktilno dok su legende ispisane na Brailleovu pismu i na uvećanom crnom tisku. Postoji i audio vodič sa snimljenim vođenjem kroz cijeli postav te mogućnost korištenja snimljenih glasanja životinja pomoću računala.