Vi ste ovdje: Naslovnica Tradicija AkTer 2011 Zagreb

AkTer 2011 Zagreb

Index članka
AkTer 2011 Zagreb
AkTer 2011 Tim
Izložba
Posjetitelji
Predavanja
Sponzori
Sve stranice

Sedmi po redu AkTer FEST održao se od 4. do 8. listopada 2011. godine u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma, u organizaciji volontera i entuzijasta okupljenih oko internetskog portala i foruma Akvarij.net, te riječke udruge akvarista „RiBA“.

Na preko 1000m2 bilo je izloženo 28 akvarija (morski, ciklidni, biljni, mješoviti), dva vivarija, dva akva-terarija (za vodene kornjače), dva „vrtića“ za kopnene kornjače i jedan prekrasan riparij. Uz to, udruga „Betta Svijet“ je izložila tridesetdvije vrhunske izložbene jedinke Betta Splendens (čak 3 svjetska šampiona s izložbe u Italiji 2011. godine), te četiri vrste divljih Betta. Od egzotičnijih izložaka možemo se pohvaliti da smo izložili i prave piranhe, dvije vrste channa, prekrasan akvarij s diskusima, 780 litreni akvarij s frontozama, nano morski akvarij i morski akvarij sa jedinstvenom i prekrasnom školjkom.

U sklopu natječaja za „Pico Scape“ izloženo je 13  kvalitetnih radova, od kojih su neki  zadivili originalnošću i izvedbom (npr. sacpe u žarulji, ili pico terarij) – sve pohvale sudionicima natječaja i čestitke pobjedniku.

Što se teraristike tiče, potučeni su svi dosadašnji rekordi. Izloženo je preko 50  različitih vrsta paukova, oko 25 zmija i nekoliko guštera. Prisutne su bile i kornjače,  žabe, škorpioni. Najveća zmija izložbe je bila morelia variegata dužine 2,5 metara, ali najzanimljiviji su bili kraljevski pitoni uz pomoć kojih su posjetitelji razbijali predrasude o gmazovima.  Ne smijemo zaboraviti ni našu zvijezdu AkTera - Geochelone elegans, kornjača s hrvatskim nazivom indijska zvijezda.  Guštera nažalost nije bilo u velikom broju, tu moramo izdvojiti bebe bradate agame koje su fascinirale posjetitelje i jednog predivnog europskog guštera - timon lepidusa.

Nakon tri dana pripremnog perioda, izložbu smo otvorili 4. listopada u 10 sati, a u 20 sati smo održali izuzetno zanimljivu i jako dobro posjećenu terarističku radionicu: „Kako pravilno izgraditi terarij“ (Danijela Moretić i Ivan Borošak). Narednih  dana, izložba je bila otvorena za posjetitelje od 9 do 20 sati. U srijedu, 5. listopada, održali smo „Aquascape“ predavanje  (Franjo Balija), a u četvrtak 6. listopada radionicu „Fotografija u akvaristici i teraristici“ (Saša Lončarić). U petak 7. listopada s početkom u 17 sati organizirali smo dječju igraonicu na kojoj su djeca crtala i bojala slikovnice s tematikom akvaristike i teraristike, a svi radovi (i oni koje su djeca izrađivala tijekom tjedna) izloženi su na zidu dječjeg kutka.

Glavni dan izložbe uvijek je subotom, a izložba je za posjetitelje bila otvorena od 10 do 24 sata.
Bogati program stručnih predavanja započeli smo nešto iza 11 sati predavanjem gospodina Luke Katušić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode: „Egzotični kućni ljubimci – zadovoljstvo za vlasnike, „opasnost“ za prirodu?“. U 12 sati je gospođa Maja Lukač, dr. Vet. Med. održala predavanje na temu „Karantena egzotičnih životinja“ na kojem je pojašnjeno značenje i važnost karantene pri nabavci i smještaju novih „ljubimaca“. U 13 sati je gospodin Mirko Belošević održao kvalitetno i zanimljivo predavanje o morskoj akvaristici: „Povratak na početak – novi pogled na sve poznate, ali zaboravljene tajne morske akvaristike“ kroz koje nas je podsjetio na neke zaboravljene ili zanemarene detalje bitne za pružanje kvalitetnih i pravilnih uvjeta morskim organizmima.
Nakon kraće pauze, u 15 sati gospodin Ivica Krajček  održao je predavanje o „Povjesti, držanju i uzgoju diskusa“. Nažalost, predavanje o „Močvarnim kornjačama“ (gospodin Marijan Tunjić), koje je bilo na rasporedu u 16 sati, nije održano zbog bolesti predavača.
U 17 sati, gospodin Matio Bjedov nam je ukazao na pravilan način odabira organizama za morski akvarij u predavanju „Reefsafe to be or not to be? Odabir organizama za morski akvarij“.
U 18 sati, gospođa Marija Kuljerić  iz Hrvatske Herpetološke udruge – HYLA, održala je predavanje na temu „Ugroženi vodozemci i gmazovi Hrvatske“, a u 19 sati gospođa Ksenija Mioković i gospodin Josip Kevari iz Udruge „Betta Svijet“ održali su predavanje o ovoj specifičnoj ribljoj vrsti: „Betta – standardi i ocjenjivanje“.

Tradicionalna humanitarna aukcija i tombola za pomoć nezbrinutoj djeci u domu“Svete Terezije od Maloga Isusa“ na Vrhovcu,
(za koje su predmete donirali naši sponzori),   započeli su oko 20 sati, a već tradicionalni voditelji i animatori gospodin Dean Del Bianco i gospodin Darko Polić vrhunski su animirali  posjetitelje, te smo se  ugodno družili.Izložbu je posjetilo oko 8.000 posjetitelja, a edukaciju djece i odraslih u preko 50 organiziranih grupa odradila je ekipa od 15 stalnih volontera/edukatora, dok je u cijeli projekt bilo uključeno preko 50 volontera/hobista koji su svojim radom i zalaganjem, te izlaganjem svojih kućnih ljubimaca  izložbu podigli na novi nivo ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji.

Ovim putem, još jednom u naše ime, ali i u ime djece kojoj pomažemo, zahvaljujemo svim posjetiteljima i donatorima, te sponzorima:

 • generalni sponzor: Teraristika d.o.o. (gospodin Matija Mesic)
 • zlatni sponzori: Zoo Vili, BiomAV d.o.o. (Aquashop.hr), Belugo d.o.o.
 • srebrni sponzori: AquaTerra d.o.o., Akvadekor, EMGD, ZooCity, Bioeksona d.o.o. (Slovenia)
 • pokrovitelji: SimpleSource, Tiskara Novi Val


te medijskim pratiteljima:

 • Hrvatska radiotelevizija – 2. Program HR
 • Hrvatska radiotelevizija – Radio Sljeme
 • gospodin Antun Ponoš – emisija „Kućni Ljubimci“.


Uz sve navedene, posebno se zahvaljujemo i svim izlagačima, ne samo iz Hrvatske, već i iz Austrije i Slovenije, te se iskreno nadamo da će slijedeća izložba, AkTer FEST 2012 biti još veća i bolja, te Vas sve srdačno pozivamo da nas posjetite i podržite u našim daljnjim projektima.Humanitarna akcija:

Tijekom uspješno odrađene sedme po redu akvarističko-terarističke izložbe AkTer FEST 2011 Zagreb, kroz donacije, te prodaju ulaznica i tombola skupili smo preko 35.000Kn za pomoć djeci u domu za nezbrinutu djecu „Svete Terezije od malog Isusa“ na Vrhovcu u Zagrebu.

U dogovoru sa Sestrama koje se brinu i skrbe za djecu u domu sredstva su usmjerena tamo gdje se pokazalo da je najpotrebnije:

 • Nabavka prijenosnog računala za pomoć u edukaciji djece
 • Nabavka i postavljanje pregradne stijene s vratima kod dječjih spavaonica
 • Nabava materijala i izrada ormarića za igračke u sobi za igranje
 • Nabava i postavljanje video-nadzornog sustava za povećanje sigurnosti na ulazu u Dom
 • Popravak spiralnog stubišta


Uz navedene akcije, volonteri i članovi foruma Akvarij.net prikupili su i nekoliko paketa igračaka, bojanki, opreme i slatkiša za djecu koje smo im uručili na druženju 17. prosinca 2011. godine, kada smo im zajedničkom akcijom uredili i akvarij u dnevnom boravku, te smo se uz igru i druženje s djecom zadržali do popodnevnih sati.

Ovim se putem još jednom najiskrenije zahvaljujemo svima koji su svojim i najmanjim prilogom pomogli da ovoj djeci život u domu učinimo barem malo ljepšim i lagodnijim.

Od sveg srca, u naše ime i u ime djece – HVALA!

 

 

 

 


 

AkTer 2011 Tim

 

 


 

Fotogalerija- Izložba

 

 


 

Fotogalerija - Posjetitelji

 

 


 

Fotogalerija -Predavanja

 

 


 

Fotogalerija - Sponzori