Vi ste ovdje: Naslovnica Tradicija AkTer 2006 - Split

AkTer 2006 - Split

Image

U subotu 13.05.2006. godine u Splitskom hotelu Zagreb, održan je AkTer Fest 2006., godišnje okupljanje akvarista i terarista. Osim stručnih predavanja, prezentacija i međusobnog druženja posjetitelja, cijeli događaj imao je i humanitarni karakter, jer su sredstva prikupljena na festivalu namijenjena Domu za nezbrinutu djecu Maestral u Splitu.

 
 
GLAVNI SPONZOR
Image


Image

Za samu ideju i realizaciju ovog, već sad tradicionalnog godišnjeg okupljanja, zaslužna je skupina entuzijasta okupljenih oko Internet magazina Akvarij.NET (www.akvarij.net ) . Iako prvobitno orijentirana samo na ljubitelje akvaristike, ova internet stranica je tijekom četiri godine postojanja proširila svoje djelovanje i na područje teraristike koja uključuje i egzotične životinje. Akvarij.NET forum trenutačno okuplja više od 2200 aktivnih članova, a po broju dnevnih posjeta i rasprava najveći je forum ove vrste u Hrvatskoj, ali i u susjedstvu. Prvi AkTer festival održan je 22.10.2005. godine u Delnicama. Ideja za organiziranje jednog masovnijeg okupljanja javila se spontano i to iz razloga međusobnog upoznavanja sve mnogobrojnijeg članstva sa čitavog područja Hrvatske. Iako organizirano u kratkom roku, okupljanje je polučilo veliki odaziv i uspjeh pa se javila ideja da se sličan festival organizira svake godine u drugom hrvatskom gradu s ciljem edukacije i popularizacije ovih hobija. Tako su ozbiljne pripreme za ovogodišnji Akter započele odmah nakon prvog festivala, a najava mjesta i vremena održavanja je objavljena u ožujku na Sajmu ljubimaca na Zagrebačkom Velesajmu gdje je Akvarij.NET ekipa građanstvo upoznavala sa osnovama bavljenja akvaristike i teraristike. Oni hrabriji su imali priliku i držati zmiju u rukama.

Image


Izbor domaćina za AkTer 2006 pao je na Split, a taj se je grad (sa dobrim ljudima) dokazao kao izvrstan odabir, okupivši u Hotelu Zagreb više od stotinu akvarista i terarista iz cijele Hrvatske, ali i sa nekoliko gostiju iz susjednih zemalja. Program je započeo u ranim poslijepodnevnim satima stručnim predavanjima. Ljubitelji akvaristike mogli su nešto više saznati i naučiti o aquascapingu ili prevedeno na hrvatski- uređivanju izgleda akvarija. Zatim o vrstama ciklida centralne Amerike i na koncu o reportaža o posjetu javnom akvariju koji se može naći i posjetiti u Barceloni, a prikazan je također i film ekološke tematike o morskoj cvjetnici Poseidonii oceanici.

Teraristika je došla na svoje malo poslije akvarističkih predavanja. Teraristička predavanja su sadržavala predavanje o bradatoj agami, Pogoni vitticeps,zatim o usklađivanju suprotnosti kod uređenja terarija i na kraju su prikazani kratki filmovi hranjenja gmazova i člankonožaca.

Image


U dvorani sa predavanjima su također bila izložena i tri terarija sa paucima i jedan sa kraljevskom zmijom, kao i jedan akvarij sa ribama iz jezera Tanganyka.

ImageVečernji dio programa u drugoj dvorani bio je rezerviran za prezentacije najnovijih tehnologija i proizvoda, među kojima bi se mogla izdvojiti odlična prezentacija Pro Med tvrtke koja je predstavila RO uređaj za dobivanje demineralizirane vode koji je kasnije ponuđen na aukciji, nove opreme u vidu AquaMedic denitratora za slatkovodnu i morsku akvaristiku koji je donirala tvtka Matida Aquarium Studio, te poduzeća Kalisto koje je prezentiralo široki izbor Sylvania lampi koje su neophodan dio svakog akvarija i terarija.

Slijedio je izbor najbolje fotografije u dvije kategorije da bi na koncu sve fotografije koje su pristigle na natječaj, uključujući i pobjedničke, bile prodane na humanitarnoj aukciji.

Image


Image
Pobjednička akvaristička fotografija - Cyphotilapia frontosa © Dinko ŽuvelaImage
Pobjednička teraristička fotografija - Fucifer pardalis © Saša Lončarić - Skorpac


 

Image
Dio nagradnog fonda


Osim fotografija na prodaju putem dražbe ponuđena je razna oprema koju su darovali generalni sponzor trgovina 'Vaši ljubimci' iz Splita i zlatni sponzor 'Matida Aquarium Studio', a vrhunac programa bila je uistinu bogata humanitarna tombola u kojoj su glavne nagrade bile kompletni Cayman akvarij od 230 litara , te terarij vrijednosti 1500 kn. Veseli da su obje glavne nagrade otišle u ruke početnika u bavljenju akvaristikom i teraristikom. Nakon službenog programa posjetiteljima je ostalo dovoljno vremena za upoznavanje, druženje te razmjenu iskustava u bavljenju ovim divnim hobijima. Iako je zamišljeno da se druženje nastavi i slijedećeg dana uz roštilj i zabavu, loše vrijeme i kiša pomrsili su račune organizatorima. Sveukupan prihod od prodaje srećaka za tombolu i od humanitarne dražbe, a koji iznosi preko 9 000 kn, doniran je u dobrotvorne svrhe za dječji dom ' Maestral' u Splitu, u kojem je ekipa AkvarijNET-a prije nekoliko mjeseci u sklopu svojih akcija -"Humanitarki"- uređivanja akvarija po domovima za nezbrinutu djecu, uredila jedan 96 litarski akvarij.

Inače, osim magazina i foruma, članovi Akvarij.NET-a djeluju i unutar dviju udruga (ULJEZ – Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja i ULTRA – Udruga Ljubitelja Tropskih Riba AkvarijNET) kojima je cilj , osim promicanja akvaristike i teraristike i humanitarno djelovanje i dobrotvorni rad.

Iako još uvijek nije poznat termin održavanja Akter festa 2007, domaćin će biti grad Zagreb. Pripreme su već započele, stoga se samo možemo nadati da će slijedeće okupljanje biti još veće, masovnije i bogatije, te da će se prikupiti još više sredstava za humanitarne akcije.....


 

mt_gallery:AkTer 2006 Split